Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Nowości rynkowe

Appetyczna propozycja na Wielkanoc

kategoria: Nowości rynkowe

Jajko oraz żurek od wieków stanowią podstawę wielkanocnego jadłospisu. W zależności od regionu Polski świąteczne śniadanie rozpoczynamy od aromatycznego żurku lub barszczu białego, a z bliskimi dzielimy się jajkiem. By w pełni delektować się wybornymi smakami polecamy przyprawić dania szczyptą wielkanocnych mieszanek przyprawowych Appetita.

Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wielkanocne świętowanie bez symbolu odradzającego się życia jakim jest jajko. Nie zawsze jednak tak było. Jajka pojawiły się w świątecznym jadłospisie wiele lat po wprowadzeniu chrześcijaństwa.

W dawnej Polsce z jajkiem wiązało się wiele zwyczajów, których przestrzeganie miało przynieść gospodarstwu szczęście i dostatek. W wielu miejscach naszego kraju gospodarze wrzucali skorupki po zjedzonym jajku do zboża albo na ziemię. Miało to zapewnić urodzajne plony, a kilka skorupek na dachu chroniło mieszkanie przed piorunami. Dzisiaj takie wierzenia są częścią bogatej tradycji naszego kraju a jajko pozostało wielkanocnym symbolem.

Podstawę świątecznego jadłospisu w Polsce stanowią potrawy z jajek. Aby urozmaicić tradycyjne dania wielkanocne proponujemy dodać do nich odrobinę Przyprawy do potraw z jajek Appetita. Ta specjalna mieszanka, która została przygotowany według staropolskich receptur z najwyższej jakości przypraw, sprawi, iż potrawa będzie wybornie smakować.

Obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu jest także żurek. Dawniej był on jedną z niewielu potraw, które można było spożywać przez cały okres rygorystycznego postu. W Wielki Piątek organizowano marsze przez wieś z garnkami wypełnionymi żurem. Wylewano go na skraju wsi symbolicznie kończąc w ten sposób czas postnego jedzenia. Dzisiaj wielkanocne śniadanie zaczynamy od żurku lub barszczu białego. I nie kojarzy się on nam z wyrzeczeniami. Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita nada tym świątecznym potrawom wyjątkowy smak i aromat.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone