Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Co jeść na diecie cukrzycowej?

kategoria: Temat na czasie

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która polega na niedostatecznym produkowaniu insuliny przez trzustkę, bądź nieprawidłowym wykorzystaniu insuliny przez komórki. Pacjent, który cierpi na cukrzycę, zdecydowanie musi być pod opieką specjalisty, musi również stosować odpowiednią dietę, która ma podstawowe znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z doświadczonym dietetykiem.


Cukrzyca powoli staje się jedną z chorób cywilizacyjnych, na którą cierpi coraz większa liczba osób. Dotyka zarówno kobiet, jak i mężczyzn, osób, które są w różnym wieku, prowadzą różny tryb życia. Chorowanie na cukrzycę sprawia, że musimy nasz organizm mieć pod stałą kontrolą. Powinniśmy współpracować ściśle z lekarzem oraz dietetykiem, a także posiadać w domu sprzęt do stałego monitorowania poziomu cukru we krwi. Dieta jest szczególnie istotna, gdy chcemy normalnie funkcjonować.

Na czym opiera się dieta cukrzycowa?

Musimy pamiętać, że podstawą tak zwanej diety cukrzycowej jest przede wszystkim ograniczenie węglowodanów w posiłkach. Na tym zdecydowanie musimy się skupić. Chodzi tu zarówno o węglowodany proste, które występują np. w słodyczach, napojach słodzonych, sokach czy owocach, jak również o węglowodany złożone. One występują w chlebie, ziemniakach, kaszy.

Musimy sięgać po produkty, które mają niski indeks glikemiczny. Ich jedzenie sprawi, że zredukujemy poziom glukozy we krwi.

Co jeść, gdy jesteśmy cukrzykami?

Nasza dieta musi być dopasowana do naszych potrzeb. Z jednej strony musimy utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, z drugiej zaś dostarczyć organizmowi takiej ilości kalorii, która wystarczy do normalnego funkcjonowania w ciągu dnia.

Możemy spożywać:

- nabiał oraz jego przetwory: jogurt, maślanka, kefir,
- warzywa: brokuł, kalafior, pomidory, ogórki, kapusta, papryka, marchewka,
- produkty zbożowe, makarony, płatki,
- mięso oraz ryby: kurczak, indyk, chude wołowina i wieprzowina, wszystkiego typu ryby.

Można również w mniejszej ilości uwzględnić owoce, np. jabłka, morele, pomarańcze, truskawki.

Zdecydowanie powinniśmy natomiast ograniczyć spożywanie produktów smakowych oraz słodzonych. Mowa tu oczywiście o wszelkiego typu oszukanych produktach „fit”, kolorowych napojach gazowanych, ale również tłustego mięsa.

Nasza dieta cukrzycowa nie musi być problematyczna. Może być różnorodna, lekkostrawna, sprzyjająca odpowiedniemu funkcjonowaniu metabolizmu, jak również wszystkich układów.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone