Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Branżowe news'y

Firma STERIPURE otwiera na południu Francji zakład usługowej pasteryzacji i sterylizacji suszonych produktów spożywczych

kategoria: Branżowe news'y

Francuska firma usługowa STERIPURE, specjalizująca się w pasteryzacji i sterylizacji ziół, przypraw, orzechów, suszonych owoców i nasion jadalnych, otworzyła 15 maja 2012 r. swój nowy zakład, zlokalizowany koło Aix-en-Provence. Działalność zakładu umożliwi przedsiębiorstwom przetwórstwa suszonych produktów spożywczych uzyskanie dostępu do zaawansowanej technologii.

Od 15 maja firma STERIPURE jest w stanie pasteryzować i sterylizować szeroki wachlarz produktów wymagających ograniczenia zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Oferowane usługi umożliwią przedsiębiorstwom dostosowanie produktów do wymogów zawartych w specyfikacjach technicznych kontrahentów, a także pasteryzację i sterylizację zanieczyszczonych partii produktów o niskiej wilgotności, takich jak zioła i przyprawy, susz roślinny, orzechy i inne suszone owoce.

Suszone produkty były przez długi czas uznawane za nieszkodliwe i niestwarzające warunków sprzyjających rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych lub pogarszających trwałość produktów żywnościowych. Jednak, wszystkie one były odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe oraz przypadki wycofywania towarów ze sprzedaży.

Zakład STERIPURE, zorganizowany zgodnie z zasadami HACCP, wyposażony jest w najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia do pasteryzacji metodą NAPASOL. Proces ten wykorzystuje parę nasyconą w kontrolowanych warunkach ciśnienia, co umożliwia optymalną redukcję zanieczyszczenia mikrobiologicznego przy zachowaniu walorów pasteryzowanych produktów.

Metoda ta zapewnia skuteczne zmniejszenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Olivier Bourgois, założyciel firmy STERIPURE, posiada w tym zakresie doświadczenie wyniesione z zakładu Eurovanille, którego był udziałowcem do 2010 roku. Technika ta nie zmienia właściwości produktów, ponieważ pasteryzacja przeprowadzana jest w niskich temperaturach, a sam proces nie wymaga fazy suszenia. Ponieważ pasteryzacja odbywa się partiami, a produkty w ogóle nie mają kontaktu z powierzchnią urządzenia, nie występuje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Ten proces technologiczny dostosowany jest do szczególnych potrzebom firmy STERIPURE, która poddaje pasteryzacji zarówno duże, jak i mniejsze partie produktów.

Chcąc zaoferować efektywną obsługę klientów - przedsiębiorstw przemysłowych, firma STERIPURE otworzyła swój zakład w rejonie Marsylii, w pobliżu miejsc związanych z transportem i logistyką znacznych ilości importowanych i eksportowanych produktów.

W trosce o poprawę trwałości produktów i zapewnienie bezpieczeństwa żywności, przedsiębiorstwa przemysłowe i dystrybutorzy stają się coraz bardziej wymagający w zakresie dopuszczalnego obciążenia biologicznego składników, które wykorzystują. Ten poziom trudno jest zagwarantować, bowiem produkcja rolnicza w sposób naturalny narażona jest na zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska.

Dlatego też, dla ochrony własnego wizerunku, któremu wycofanie towaru ze sprzedaży lub powiązanie z zatruciem pokarmowym może bardzo zaszkodzić, przedsiębiorstwa zainteresowane są poddawaniem produktów żywnościowych o niskiej wilgotności odpowiednim procesom, mającym na celu ograniczenie zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Niektóre z firm inwestują obecnie we własne urządzenia, natomiast inne będą korzystać z tego rodzaju usług, jakie może zaoferować firma STERIPURE (zakład będzie w pełni uruchomiony od czerwca 2012 r. ).


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone