Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Idealne do szkolnego plecaka - przekąski

kategoria: Temat na czasie
obrazek aktualności
Idealne do szkolnego plecaka - przekąski

Drugie śniadanie zabierane do szkoły jest dla wielu uczniów uciążliwym nakazem rodziców. Zwykle kanapki szybko się nudzą, natomiast owoce i warzywa za chwilę przestaną mieć smak lata. Co i jak przygotować dziecku na śniadanie, aby te było atrakcyjne i pożywne, a jednocześnie wygrało rywalizację z kalorycznymi chipsami oraz batonikami? Dodaj do kanapki chudą wędlinę, zaproponuj swojemu maluchowi pożywne i poręczne przekąski mięsne.

Mimo, że nasza świadomość na temat zdrowego odżywiania się jest coraz większa, prawda jest brutalna. Od początku września na większości szkolnych korytarzach znów dominować będą zapiekanki, batony, chipsy i słodkie napoje z tamtejszych automatów i sklepików. Zamiast witamin oraz białka i innych wartości odżywczych będą to duże ilości cukrów, konserwanty i sztuczne barwniki. A przecież prawidłowe odżywianie się jest kluczowym aspektem rozwoju dziecka. Te o prozdrowotnym charakterze powinno zakładać jak największe urozmaicenie diety. W szkole powinny ją stanowić oprócz kanapek, owoców i warzyw - jogurty, wafle ryżowe, a także mięso - jego różne rodzaje i wyroby.

Szkolne śniadanie musi dodawać energii

Drugie śniadanie spożywane przez dzieci w szkole jest posiłkiem tak samo istotnym jak te pierwsze, zjadane w domu. Pełnowartościowe śniadanie powinno być źródłem węglowodanów, witamin i składników mineralnych zapewniających utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji. Pierwszych wartości dostarcza np. pieczywo pełnoziarniste, drugich - warzywa i owoce. Kanapkę powinny wzbogacać produkty, które są źródłem wapnia oraz białka. Mogą to być dodatki takie jak plaster chudej wędliny, jajko, czy ser. - Białko stanowi podstawowy budulec dla rosnącego dziecka, spośród różnorodnych funkcji jakie ma, buduje także ciała odpornościowe, a więc wzmacnia odporność - mówi Anna Kalarus, dietetyk z Centrum Dietetycznego SetPoint we Wrocławiu. - Białko zawarte w produktach mięsnych, jajach czy rybach cechuje się najlepszym składem, ponieważ jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe. Rozwijający się organizm dziecka potrzebuje dużo więcej tego niezbędnego składnika. Przyjmuje się, że dzieci do 15 roku życia powinny spożywać około 2,5 g białka na 1 kg masy ciała. Przykładowo, 100 g chudego mięsa drobiowego zawiera 15 g białka, 2 plasterki chudej wędliny około 10 g, a 1 szklanka mleka 7 g białka. Dlatego wartościowym i wygodnym składnikiem kanapki może być chuda wędlina np. polędwica lub schab. Taka porcja mięsa będzie stanowiła dodatkowe źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12 - dodaje Anna Kalarus.

Niedobór w diecie chociażby pierwszego z wymienionych - żelaza, powoduje trudności w uczeniu się, utrudnia koncentrację i jest przyczyną szybkiego znużenia.

Zamiast chipsów i batonów

W Polsce wciąż niewiele maluchów ma szansę na kubek mleka i przysmaki, które są promowane podczas akcji takich jak „Szklanka mleka", „Owoce w szkole", czy „Uprawiamy warzywniak". Również tylko nieliczne szkoły posiadają stołówki, w których można zjeść smaczny, zdrowy obiad. A pomysłów na prowiant jest wiele i nie zawsze musi to być zwykła kanapka. Dietę dzieci powinny urozmaicać różnorodne produkty. - Zwykle rodzice przygotowują dla dzieci kanapki, jednak ta forma posiłku może szybko spowszednieć, a wtedy dobrym pomysłem mogą okazać się gotowe przekąski w poręcznym opakowaniu. Smaczną alternatywą dla batonów i chipsów, są na przykład minikabanosy. Dużym atutem tego wyrobu jest to, że nie wymaga przechowywania w lodówce, dzięki czemu można go zjeść o dowolnej porze bez obaw o utratę świeżości. Pamiętajmy, że najlepiej nabywać mięso i wędliny, które pochodzą od znanych producentów, a na opakowaniu widnieje dokładny skład produktu. Zakupy spożywcze warto robić w sprawdzonych sklepach - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Urozmaicona dieta i spożywanie wędlin oraz przekąsek mięsnych, które są istotnym elementem naszego żywienia pozwolą zachować dzieciom energię i dobry nastrój przez cały dzień. Dzięki temu możliwe będzie osiągnięcie kolejnych szkolnych sukcesów, a przede wszystkim zdrowego rozwoju.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone