Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Ocena użyteczności nisko i bezkalorycznych substancji słodzących

kategoria: Temat na czasie, Opublikowano we współpracy z Coca-Cola
obrazek aktualności
Ocena użyteczności nisko i bezkalorycznych substancji słodzących

Czasopismo naukowe Circulation opublikowało ostatnio oświadczenie dwóch organizacji: Amerykańskiego Stowarzys-zenia Kardiologicznego (American Heart Association - AHA) oraz Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetyków (American Diabetes Association - ADA). Organizacje stwierdziły, że dostępne badania sugerują korzyśćz zamiany zwykłego cukru na nisko i bezkaloryczne substancje słodzące, gdyż prowadzi to do ograniczenia spożycia kalorii oraz utrzymania prawidłowej i zdrowej masy ciała. Jednakże autorzy zaznaczają, że dane te sąograniczone i potrzebne są dalsze badania w celu głębszego zbadania tego zagadnienia.

Christopher Gardner, współautor tekstu, profesor medycyny na Uniwersytecie Stanford w Kaliforni, skomentował to oświadczenie w następujący sposób: „Określenie potencjalnych korzyści ze spożywania słodzików jest skomplikowane i zależy od tego, gdzie żywność lub napoje zawierające te substancje znajdują się w kontekście całodziennego spożycia... Na przykład, jeżeli wybierzemy napój słodzony nieodżywczym słodzikiem zamiast napoju słodzonego cukrem, a następnie zjemy kawałek ciasta lub ciasteczko mające 300 kalorii, wtedy słodziki nie pomogą kontrolować wagi, ponieważ dodano więcej kalorii w ciągu dnia niż odjęto". W podsumowaniu autor podkreślił, że „dla każdego, kto próbuje kontrolować lub ograniczyć spożycie kalorii i węglowodanów, potencjalny wpływ wyboru produktów dietetycznych zawierających słodziki należy rozpatrywać w kontekście ogólnej diety." Gardner podkreśla konieczność wyboru „jarzyn, owoców, bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych oraz produktów bezmlecznych lub mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu".

Informacja prasowa podkreśla również korzyści ze stosowania niskokalorycznych i bezkalorycznych słodzików przez diabetyków. Według autorki piszącej dla ADA, Diane Reader „napoje słodzone słodzikami nie zwiększają poziomu glukozy we krwi, umożliwiając osobom chorym na cukrzycę spożywanie słodkich płynów.”

Niniejsze oświadczenie dotyczyło niskokalorycznych i bezkalorycznych substancji słodzących zatwierdzonych przez Amerykańską Organizację ds. Żywności i Leków (U.S. Food And Drug Administration - FDA): acesulfam potasowy, aspartam, neotam, sacharynęi sukralozę. Te niskokaloryczne i bezkaloryczne słodziki zostały również dopuszczone do użytku w Europie.

Niskokaloryczne i bezkaloryczne substancje słodzące są przedmiotem licznych dyskusji w dziedzinie zdrowia. W zeszłym roku Międzynarodowy Instytut Nauk Biologicznych (International Life Sciences Institute - ILSI) promował warsztaty zatytułowane “Niskokaloryczne i bezkaloryczne substancje słodzące oraz kontrola masy ciała – co mówi nauka” . Podczas warsztatów analizowano rolętych substancji słodzących jako użytecznych narzędzi kontroli masy ciała. Warsztaty umożliwiły naukowcom z różnych dziedzin wymianę poglądów oraz rekomendację badań nad rolą jaką niskokaloryczne i bezkaloryczne substancje słodzące mogą odegrać w kontroli wagi ciała i bilansie energii. Badania mogą pomóc w dostarczaniu większej ilości narzędzi, które pomogą zmniejszyć problem otyłości.


Fernstrom JD, Navia JL. “Introduction to the workshop”. The Journal of Nutrition. Supplement: Low-Calorie Sweeteners and Weight Control–What the Sciences Tells Us, 2012; doi:10.3945/jn.111.149815.

Bellisle F, Drewnowski A, Anderson GH, Westerterp-Platenga M, Martin CK. “Sweetness, Satiation, and Satiety”. The Journal of Nutrition. Supplement: Low-Calorie Sweeteners and Weight Control–What the Sciences Tells Us, 2012; doi:10.3945/jn.111.149583.

Drewnowski A, Mennella JA, Johnson SL, Bellisle F. “Sweetness and Food Preference”. The Journal of Nutrition. Supplement: Low-Calorie Sweeteners and Weight Control–What the Sciences Tells Us, 2012; doi:10.3945/jn.111.149575.

Fernstrom JD, Munger SD, Sclafani A, de Araujo IE, Roberts A, Molinary S. “Mechanisms for Sweetness”. The Journal of Nutrition. Supplement: Low-Calorie Sweeteners and Weight Control–What the Sciences Tells Us, 2012; doi:10.3945/jn.111.149567.

Foreyt J, Kleinman R, Brown RJ, Lindstrom R. “The Use of Low-Calorie Sweeteners by Children: Implications for Weight Management”. The Journal of Nutrition. Supplement: Low-Calorie Sweeteners and Weight Control–Whae Sciences Tells Us, 2012; doi:10.3945/jn.111.149609.

Gardner C, Wylie-Rosett J, Gidding SS, Steffen LM, Johnson RK, Reader D, Lichtenstein AH. “Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives. A Scientific Statement From the American Health Association and the American Diabetes Association, 2012; DOI: 10.1161/CIR.0b013e31825c42ee.

autor: Opublikowano we współpracy z Coca-Cola

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone