Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Organizujemy urodzinowe przyjęcie niespodzianka od A do Z. Przyjęcie "surprise" w pełnej odsłonie

kategoria: Ciekawostki, Rafał

Są osoby, które lubią niespodzianki, ale są też takie, których lepiej nie zaskakiwać. Jeżeli jednak bliska Wam osoba należy do tej pierwszej kategorii i zbliżają się jej urodziny, to warto pomyśleć nad organizacją przyjęcia "surprise". W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam kilka rad, jak je zorganizować i to od A do Z.

 

Inny termin – surprise

 

Większość osób może się spodziewać, że gdy zbliża się ich data urodzin bliscy zorganizują im przyjęcie. Jeżeli zupełnie nie będziecie poruszać tematu, to pewnie solenizant się domyśli. Zdecydowanie lepiej przekazać mu datę przyjęcia, a tak naprawdę zorganizować je w zupełnie innym terminie. Oczywiście wszyscy goście muszą być poinformowani o Waszym przyjęciu "surprise". Pozostaje Wam tylko liczyć, że nikt się nie wygada. Wcześniej musicie też zadbać o detale, czyli zakupić opakowanie do tortu, który notabene można upiec samodzielnie. Następnie trzeba pomyśleć o dekoracjach. Już teraz zastanówcie się nad terminem. Możecie przyjęcie przygotować, gdy solenizant będzie w pracy, a drugą opcją jest wysłanie go do sklepu na dłuższe zakupy. Dzięki temu zyskacie nieco czasu.

 

Dekorowanie czas zacząć

 

Oczywiście przyjęcie niespodzianka wymaga nieco kreatywności, silnej woli, by się nie wygadać i sprawnej pracy. Gdy solenizant jest w pracy bądź na zakupach, to czas, w którym możecie rozpocząć dekorowanie domu. Do tego celu użyjcie bardzo dużej ilości kolorowych balonów, ale i girlandy z napisem czy też balonów z cyframi. Jeżeli organizujecie przyjęcie osobie płci żeńskiej, to lepiej balonów przedstawiających wiek nie wybierajcie, bo to niewskazane. Dodatkowo można pomyśleć jeszcze nad strzelającym konfetti, którym powitacie solenizanta. Jeżeli w domu mieszka czworonożny domownik, to ze strzelającego konfetti zrezygnujcie, bo przecież nie chcecie, aby przyjaciel się stresował.

 

Czas na menu

 

Menu trzeba zaplanować wcześniej, natomiast dzień wcześniej można przygotować dania, a następnie przenieść je do rodziców, czy znajomych. W dniu przyjęcia wystarczy tylko je odebrać i rozłożyć na stylowych talerzach czy półmiskach. Na pewno dobrze sprawdzą się krewetki przygotowane w tempurze. Dzięki takiej panierce wystarczy, że odgrzejecie je w piekarniku i już świetnie będą pasować. Także tortille warzywne świetnie się sprawdzą i nawet następnego dnia smakują obłędnie.  Możecie też przygotować sałatki i to zarówno te warzywne, jak i owocowe. Głównym daniem na ciepło może być ryba w otoczeniu batatów. To danie przygotujecie na świeżo i to bardzo szybko. Wystarczy tylko kawałki łososia przyprawić, następnie dodać nieco soku z cytryny i umieścić na blaszce. Następnie pokrójcie w kostkę bataty i całość posypcie świeżymi ziołami.  Pozostaje już tylko ustawić piekarnik na 180 stopni  i 30 minut. Pyszne i szybkie danie jest gotowe.

 

Czas na przygotowanie tortu

 

Czas teraz przejść do przygotowania tortu i to także jest banalnie proste. Wystarczy tylko upiec 3 czekoladowe spody i wykonać krem.  Podamy Wam szybki przepis. W misce umieszczacie 3 jajka, następnie dodajecie pół kostki rozpuszczonego masła, 2 tabliczki rozpuszczonej gorzkiej czekolady, szklankę cukru, szklankę mąki i całość mieszacie na wysokich obrotach. Przekładacie do tortownicy i pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Jeden blat gotowy, pozostaje jeszcze zrobić dwa. Gdy blaty są gotowe kładziecie na pierwszy krem, przykrywacie drugim blatem i znowu nakładacie krem i przykrywacie trzecim blatem. Krem jest prosty do przygotowania. 2 litry śmietanki ubijacie z dodatkiem cukru pudru, następnie dodajecie do niej pokrojone w kostkę truskawki. Na bazie tego samego przepisu przygotujecie też muffinki, ale ciemną czekoladę możecie zastąpić białą bądź nawet różową. Opakowania do tortów pomieszczą też babeczki, a nawet dużo babeczek. Możecie je jeszcze udekorować choćby kremem z dodatkiem malin czy opartym o serek mascarpone. Wtedy do ubitej śmietanki (pół litra) dodajecie 200 mg serka.

 

Pozostaje już tylko schować wszystkich gości w pokojach i gdy przyjdzie solenizant krzyknąć wspólnie "niespodzianka". A potem należy się już bawić i zajadać pysznymi daniami oraz obłędnym czekoladowym tortem.

autor: Rafał

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone