Szukaj w serwisie

Kategorie:

Nabiał i jajka | Mięso i wędliny | Owoce, warzywa | Słodycze, przekąski | Dania gotowe | Mrożonki | Lody | Oleje, oliwy i tłuszcze | Zioła i przyprawy | Pieczywo i ciasta | Ryby i owoce morza | Produkty sypkie | Miód i przetwory | Bakalie | Wegetariańskie

Wiśniowe marzenie z czekoladą i kremem - tort schwardzwaldzki

kategoria: Pieczywo i ciasta
Wiśniowe marzenie z czekoladą i kremem - tort schwardzwaldzki
Wiśniowe marzenie z czekoladą i kremem - tort schwardzwaldzki [fot. Dan Cake]

Imponujący, wykwintny, a zarazem pyszny - tort schwardzwaldzki zachwyca zawsze wtedy, kiedy pojawia się jako główny deser. Niemiecki przysmak, którego historia sięga niespełna stu lat, szybko stał się kluczową atrakcją ważnych uroczystości. W czym tkwi sekret tej kremowo-wiśniowej doskonałości i dlaczego tort ze Schwarzwaldu sprawdzi się w Nowy Rok?

Król deserów

Przepis na tort schwardzwaldzki dotarł do Polski z Niemiec. Kwestia jego dokładnego pochodzenia nie jest jednak dla historyków łatwa do ustalenia. Nazwa tortu prawdopodobnie wywodzi się stąd, że jednym z jego składników jest Schwarzwälder Kirschwasser - destylowany z wiśni likier ze Schwarzwaldu. To jednak nie wyklucza tego, że idea tortu mogła narodzić się w Schwarzwaldzie, by móc ewoluować w pozostałych częściach Niemiec. Współczesna forma tortu przyjęła się w 1915 roku, kiedy Josef Keller, cukiernik z Bad Godesberg, zaserwował go w słynnej kawiarni Café Agner. Od tego czasu tort schwardzwaldzki stawał się coraz bardziej rozpoznawalny w Niemczech - w 1934 roku został wspomniany w literaturze, by 15 lat później zająć 13. miejsce w rankingu najbardziej rozpoznawalnych tortów niemieckich, i wtedy usłyszał o nim cały świat.

Wyśniona kombinacja biszkoptu, kremu i wiśni

Sekret tortu schwardzwaldzkiego tkwi nie tylko w jego niewyjaśnionej historii, ale i w kombinacji jego składników. Ucztę dla podniebienia zapowiada puszysty biszkopt, który można przygotować samodzielnie lub, jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, kupić gotowy, na przykład w formie spodów tortowych ciemnych Dahli. Ważną rolę w przygotowaniu biszkoptu, odgrywa alkohol, którym, w zależności od przepisu, nasącza się spody tortu. Tradycyjnie używało się do tego likieru Kirschwasser, natomiast współcześnie, zwykle używa się alkoholi bardziej dostępnych, takich jak: rum, brandy czy koniak. W Stanach Zjednoczonych natomiast, biszkoptu nie nasącza się wcale i tort schwardzwaldzki serwuje się bez dodatku alkoholu. Kolejny krok to przygotowanie słodkiego kremu z bitej śmietany, który nadaje tortowi lekkości. Oczywiście między warstwami nie może zabraknąć także szlachetnych wiśni. Odpowiednie będą zarówno wiśnie świeże, mrożone, jak i kandyzowane, choć ideałem są wiśnie w likierze maraskino. Tak przekładane warstwy składników tworzą wyrafinowany tort, który na końcu ozdabiamy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.

Prestiż na stole

Tort schwardzwaldzki sprawdzi się podczas każdej uroczystej chwili, a jego kompozycja smakowa idealnie wpisze się w podniosłą aurę spotkania, niezależnie od pory roku. Na Nowy Rok tort uświetni rodzinny stół, a w karnawale choć na chwilę zaintryguje swoim smakiem nawet najbardziej roztańczonych biesiadników. Jego godna podziwu forma sprawi, że każde przyjęcie nabierze znacznie bardziej prestiżowego charakteru. Gości z pewnością zaskoczy ten wykwintny deser, podczas gdy gospodarzowi jego przygotowanie nie sprawi wiele trudności - przyrządzenie tortu schwarzwaldzkiego nie jest trudne i czasochłonne. Poniżej prezentujemy przepis na błyskawiczny tort schwardzwaldzki z udziałem spodów tortowych ciemnych Dahli.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone