Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Z jakością nie jest źle

kategoria: Temat na czasie, Witold Katner / Redakcja Rolna TVP

Od początku roku przemysł spożywczy zapłacił około miliona złotych kar za sprzedaż żywności, która nie spełniała standardów. Mimo to kontrolerzy przekonują, że z jakością nie jest źle. Zdarzają się oczywiście niepokojące wyjątki, które najczęściej wychwytują sami konsumenci.

W tych laboratoriach bada się między innymi to co znajduje się w produktach, które kupujemy w sklepach. Wyniki różnie można interpretować choć zdaniem kontrolerów... "Generalnie jest dobrze".

Z przeprowadzonych kontroli wynika, że najgorzej na rynku radzi sobie branża mięsna.

Stanisław Kowalczyk - IJHARS "Zdażają sie takie wyroby w przetwórstwie mięsnym, które charakteryzują się bardzo niską jakością, gdzie jest bardzo dużo kiepskiego mięsa, dużo tłuszczu i odpadów, gdzie jest też MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie".

To wynik ostrej konkurencji o konsumenta komentują przedsiębiorcy i radzą, żeby zwracać uwagę na wyjątkowo tanie produkty.

Janusz Rodziewicz - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy "Na rynku coraz częściej pojawiają się wyroby parówkopodobne i szynkopodobne, które są zrobione z zupełnie innych surowców, niż powinny. Trudno nawet nazwać, że są to surowce mięsne".

Branża mięsna twierdzi, że rynek psują sieci handlowe, które sprzedają towar pod własną marką. Ponieważ takie parówko-podobne frykasy muszą być tańsze od tradycyjnych produktów sieci robią wszystko, aby zbić cenę, a wtedy jakość oczywiście się nie liczy.

 

autor: Witold Katner
źródło: Redakcja Rolna TVP

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone