Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Zasmakuj w kuchni włoskiej

kategoria: Temat na czasie, Sylwia Jazowska-Wojtyczka
obrazek aktualności
Zasmakuj w kuchni włoskiej

Międzynarodowe Święto, które pizza obchodziła 9 lutego, już za nami. Jednak nie oznacza to, że w dalszym ciągu nie możemy korzystać z delektowania się tym smakowitym przysmakiem kuchni włoskiej, która nie ma sobie równych na całym świecie. Nic dziwnego, skoro wiemy, jak bardzo rodowici mieszkańcy Italii cenią sobie pyszne jedzenie, które jest w stanie zaspokoić nawet najwybredniejszy zmysł smaku. Natomiast pizza jest w najwyższym stopniu potrawą narodową Włoch, chociażby ze względu na swoją interesującą historię.

Dzieje pizzy w skrócie

W 1889 roku w Neapolu powstała pierwsza pizza, którą znamy we współczesnym i dobrze znanym nam wydaniu. Została stworzona przez neapolitańskiego kucharza i piekarza Raffaello Esposito z okazji odwiedzin tamtejszego miasta przez ówczesną królową Włoch Małgorzatę Sabaudzką z towarzyszącym jej współmałżonkiem. Na jej cześć najprostsza pizza neapolitańska została okrzyknięta imieniem władczyni, czyli „Margheritą". Dzięki użytym na cieście składnikom, takim jak zielone listki pachnącej bazylii, biały ser mozzarella oraz czerwone lokalne pomidory San Marzano, w wyglądzie reprezentowała narodowe barwy Italii. W ten oto sposób powstała oryginalna włoska pizza.

Bogactwo odmian

Generalnie możnawyróżnić kilka podstawowych wersji tradycyjnej włoskiej pizzy. Naturalnie najpopularniejszą z nich jest pizza neapolitańska, która została nawet prawnie zastrzeżona przez Komisję Europejską jako regionalny produkt i posiada unikalny certyfikat. Jest on gwarantem przyrządzania jej według precyzyjnie wyznaczonej receptury. Autentyczna włoska pizza neapolitańska jest przygotowywana z określonej mąki typu 0 bądź 00 i drożdży browarnianych oraz lokalnych dodatków w postaci białego sera mozzarella wytwarzanego z mleka bawolic, a także wspomnianych wyżej pomidorów San Marzano. Koniecznie musi być wypiekana w piecu opalanym specjalnym drewnem dębowym. Ponadto nieodłącznym elementem, jaki kryje w sobie prawdziwa pizza jest przede wszystkim zdrowotna oliwa z oliwek, powstająca z pierwszego tłoczenia. Warto również wspomnieć, że nie każda pizza musi zawierać sos pomidorowy, ponieważ istnieje tzw. „Pizza Bianca", w której zostaje on zamieniony na sos biały wytwarzany na bazie pesto albo mleka.

autor: Sylwia Jazowska-Wojtyczka

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone