Szukaj w serwisie

Kategorie:

Nabiał i jajka | Mięso i wędliny | Owoce, warzywa | Słodycze, przekąski | Dania gotowe | Mrożonki | Lody | Oleje, oliwy i tłuszcze | Zioła i przyprawy | Pieczywo i ciasta | Ryby i owoce morza | Produkty sypkie | Miód i przetwory | Bakalie | Wegetariańskie

Zdrów jak tuńczyk - opinia dietetyka nt. produktów Rio Mare

kategoria: Ryby i owoce morza
Zdrów jak tuńczyk - opinia dietetyka nt. produktów Rio Mare
Zdrów jak tuńczyk - opinia dietetyka nt. produktów Rio Mare

Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem. Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby. Dlaczego Polacy powinni pójść w ich ślady i jak to zrobić odpowiada dietetyk Dorota Dębogórska z firmy gabinet-dietetyczny.pl

Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania. Niestety spożycie ryb w Polsce jest wciąż na niewysokim poziomie - to efekt przede wszystkim małej dostępności świeżych produktów pochodzenia morskiego oraz przekonania, że przygotowanie dań rybnych jest skomplikowane i pracochłonne. Jest w tym trochę prawdy, dlatego dla wszystkich pędzących przez życie producenci żywności przygotowują coraz więcej alternatyw.

zdjecie
Dietetyk Dorota Dębogórska z firmy gabinet-dietetyczny.pl
Osobom, którym trudno zaopatrzyć się w świeże produkty, coraz częściej polecam ryby z puszki, zwłaszcza, że na rynku pojawia się coraz więcej przetworów nieodbiegających jakością od świeżych ryb. Jedną z najlepszych propozycji na naszych półkach sklepowych jest tuńczyk marki Rio Mare. Można powiedzieć, że mięso tej ryby jest kompletne i pożywne, a jako źródło fosforu, fluoru, selenu, witamin, białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) może z powodzeniem zastępować białe i czerwone mięso, tak często goszczące na naszych stołach. Świadczą o tym podstawowe fakty: 100 g tuńczyka zapewnia 1/10 kalorii niezbędnych człowiekowi każdego dnia, 20% dziennej dawki fosforu, 50% witaminy PP, 100% witaminy B12, a także dużą porcję aminokwasów niezbędnych do rozwoju organizmu człowieka oraz do naprawy i bieżącej odbudowy tkanek. Obecne w tuńczyku kwasy Omega 3 - kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) - chronią przed miażdżycą i zakrzepicą oraz mają znaczące działanie przeciwzapalne. Po okresie dojrzewania nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów tłuszczowych, a ryby są praktycznie jedynym pokarmem, który dostarcza ich w odpowiedniej ilości.

Jako profesjonalista staram jednak się zwracać uwagę nie tylko na sam gatunek ryby, ale także na jej jakość i sposób przetwarzania. Spośród wielu marek dostępnych na rynku, Rio Mare oferuje jeden z najbardziej wartościowych i wiarygodnych produktów. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć udanych zakupów i pysznych, pełnowartościowych posiłków z tuńczykiem w roli głównej".

Ryby stanowiące surowiec dla wyrobów Rio Mare pochodzą wyłącznie z najbardziej cenionych gatunków tuńczyka, łowionego w nieskazitelnych morskich wodach. Świeżość tuńczyka tej marki zagwarantowana jest poprzez obróbkę termiczną w temperaturze 121 st. C w zamkniętej puszcze. Program „Odpowiedzialna Jakość" firmy Bolton Alimentari, która jest właścicielem marki, także wyróżnia Rio Mare na tle konkurencji. Stały monitoring dostawców, polityka ścisłej kontroli dostarczanych surowców, a także proces wielokrotnego oczyszczania tuńczyka powodują, że jest on trafnym wyborem. Warto też dodać, że Rio Mare współpracuje z Włoskim Funduszem Żywienia (NFI) - ich wspólny raport z 2010 r. wymienia naukowe dowody na korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb.

Ciekawy przepis polecany przez Panią dietetyk: Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami

Czas przygotowania: 45 minut. Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g. Danie: Główne. Sezon: Jesień - Zima.

Składniki dla czterech osób: 2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek - 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku - 20 g płatków migdałowych - 2 papryki ( żółta i czerwona) - 1 dojrzałe mango - sok z połowy limonki - oliwa z oliwek - sól - świeżo zmielony czarny pieprz

  • Przygotowanie:
  • 1. Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
  • 2. Lekko uprażyć migdałowe płatki.
  • 3. Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka. Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę.
  • 4. Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone